Belépés

Támogatónk

Hirdetés

Granuloma inguinale

A granuloma inguinale a nemi szervek idült gyulladásával járó Calymmatobacterium granulomatis baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség.

A betegség a mérsékelt éghajlaton csak ritkán fordul elő, viszont a szubtrópusi és trópusi égövön gyakori.

Tünetek

A tünetek a fertőzést követő 1-12. héten jelentkeznek. A kezdeti elváltozás egy fájdalmatlan, kis vörös csomó, amely lassan kerek kiemelkedő képletté növekszik. A fertőződés kialakulhat a hímvesszőn, herezacskón, lágyéktájon, a férfiak combján és a nők külső nemi szervein, hüvelyén és a környező bőrterületein. A férfiaknál és nőknél egyaránt érintett lehet a végbélnyílás, a farpofák, és az arc. Előfordul, hogy a kiemelkedő csomók elfedik a nemi szerveket. A gyógyulás lassan, hegképződéssel megy végbe. Gyakori, hogy a csomókban egyéb kórokozók másodlagos fertőzést váltanak ki. Kezeletlen esetekben a betegség szétterjedhet a szervezetben, a csontok, az ízületek, a máj megbetegedését okozva, ami jelentős fogyással, lázzal és vérszegénységgel jár.

Diagnózis

A jellegzetes világosvörös csomók felismerésén alapul, amelyek pereméből vett kaparék mikroszkópos vizsgálata megerősíti a diagnózist.

Kezelés

A betegség számos antibiotikum hatására kitűnően gyógyul. Ahhoz, hogy a gyógyulás biztos legyen, a kezelés után még hat hónapig megfigyelés alatt kell tartani a beteget.