Belépés

Támogatónk

Hirdetés

Lágyfekély (sankroid)

A lágyfekély a Haemophilus ducreyi baktérium által okozott, nemi úton terjedő betegség, amely a nemi szervek fájdalmas és elhúzódó kifekélyesedésével jár.

Bár a betegség régebben Észak-Amerikában ritkaságszámba ment, manapság újra megemelkedett a lágyfekélyes betegek száma. Ha a beteg HIV fertőzésnek van kitéve, akkor az utóbbi fertőződés kockázata fokozottabb.

Tünetek

A tünetek a fertőződés után 3-7 nappal jelennek meg. A nemi szerveken és a végbélnyílás körül kicsiny, fájdalmas hólyagok jelennek meg, melyek hamar kifakadnak és nem túl mély fekélyekké alakulnak. A fekélyek növekedhetnek és egybeolvadhatnak. A lágyéki nyirokcsomók érzékenyek, megnagyobbodnak, majd egybeolvadva tályogot képeznek. A tályogot fedő bőr vörös, fénylő, megnyílhat, minek következtében a genny a bőr felszínére ürül.

Diagnózis

A tüneteken és az egyéb, fekélyt okozó betegségek kimutatására irányuló vizsgálatok negatív eredményén alapul. A fekélyből vett gennyminta kitenyésztése a laboratóriumban nehézkes, de segíthet a diagnózis felállításában.

Kezelés

Antibiotikum injekció. A megdagadt nyirokcsomókban felgyülemlett gennyet fecskendővel le lehet szívni.

A lágyfekélyes beteget az orvos legalább 3 hónapig megfigyelés alatt tartja, hogy megbizonyosodjon a gyógyulásról. Lehetőség szerint fel kell kutatni az összes nemi partnert annak érdekében, hogy vizsgálatuk után szükség esetén kezelésben részesülhessenek.